Блог

АКТИВНОСТ – ХРАНЕНЕ

Добрият баланс между вида и количеството храна, физическата активност и лечението Ви помага да поддържате стабилни нива на кръвната захар.
Здравословният хранителен режим подобрява телесното тегло, нивата на кръвната захар, липидите и артериалното налягане.
Това помага за по-добрия контрол на захарния диабет и подобрява Вашето самочувствие.
При избора на храна трябва да следвате правилото на хранителната пирамида – да избирате най-често храните в основата й и да ограничавате тези от върха й.

На практика това означава:

 • Ограничете консумацията на мазнини и алкохол.
 • Не консумирайте бързи захари и мед.
 • Подбирайте бедни на мaзнини продукти. Отстранявайте видимата мазнина и кожата от месото.
 • Приготвяйте го без мазнина на фурна, на скара и чрез варене.
 • Консумирайте нискомаслени млека.
 • Консумирайте безсолни храни.
 • Предпочитайте пресен плод пред сок или компот.
 • Включвайте сурови и/или готвени зеленчуци при всяко хранене.
 • Количествата на въглехидратите (хлебните единици) за деня, при основните хранения и междинните закуски, трябва да са равни всеки ден.
 • Не пропускайте и не отлагайте хранене. При извънредна физическа активност приемайте допълнително въглехидрати.
 • Белтъците и мазнините не влияят на кръвната захар, но могат да повишат телесното тегло и риска от сърдечно-съдови заболявания.
 • Избягвайте прекомерната консумация на ядки, тъй като са висококалорични.
 • Спрете тютюнопушенето.
   
Хлебни единици

Заедно с лекуващия Ви екип определете хранителния си режим в зависимост от схемата на лечение, интензивността и времето на физическата Ви активност, социалната ангажираност и пр.
Разпределете препоръчителните за Вас количества храни в три основни и при необходимост в един-два междинни приема. Не пропускайте да се нахраните в определения Ви час и не го отлагайте във времето.
На закуска консумирайте зърнени храни, зеленчуци, маслини, мляко, млечни и месни продукти.
На обяд избирайте ястия с боб, леща, грах, картофи, ориз, спагети, комбинирани с повече зеленчуци. Намалете или напълно изключете хляба в тези случаи.
Използвайте киселото мляко и млечните продукти като допълнение към постните ястия. Плодовете включвайте като закуска между обяда и вечерята, а не като десерт.
Два до три пъти седмично можете да замените следобедната закуска с шоколад, сладкиш, сладолед или ядки в рамките на препоръчаните количества.
За вечеря комбинирайте пълнозърнест хляб и зеленчуци с месо, риба, яйца, млечни продукти и мляко. Избягвайте да се храните преди лягане, освен ако лекуващият Ви лекар не е дал изрично указание за това.
При извънредна физическа активност приемайте допълнително въглехидрати (ХЕ).
Когато приготвяте храната, използвайте посочените количества мазнини, като варите, печете, задушавате или приготвяте ястията в съдове под налягане. Не се хранете между другото, а отделете специално време за това. Насладете се на храната седнали, в приятна обстановка и без да бързате.

Не преяждайте!
Така и най-полезната храна се превръща в “отрова”.
 
Физическата активност

Физическата активност е чудесен начин да намалите нивото на кръвната захар, тъй като тогава мускулните клетки се нуждаят от повече енергия. Физическите упражнения водят и до намаляване на инсулиновата резистентност, което улеснява навлизането на глюкозата от кръвта в клетките. Редовните упражнения ще ви помогнат да поддържате ниски нива на кръвната захар.
Използвайте стълбите вместо асансьора. Ходете пеша. Карайте колело вместо да вземате автобуса. Отидете на танци, обиколете магазините, запишете се на плуване или тичайте за здраве.
Не трябва да се забравя, че повишената физическа активност може да повиши риска от остра или късна хипогликемия – до 24 часа след прекратяването й. Консултирайте се с Вашия ендокринолог преди да започнете физическа активност.