Блог

КОФЕИНЪТ

Кофеинът е признат за един от най-широко консумираните стимуланти в света. Това е изключително предпочитана съставка, използвана от всички.

С повишаване на активността идва и повишената нужда от енергия, затова не е чудно, че кофеинът е толкова популярен.

Като хранителна добавка, кофеинът се използва във всички спортове – фитнес, бокс, аеробика, колоездене. Тази добавка е предпочитана и в офис среда, от хора, които търсят повече фокус и енергия.

КАКВО Е КОФЕИНЪТ?

И така, какво е този стимулант, който приемаме ежедневно? Всъщност това е 1,3,7-триметилксантин – иначе известен като кофеин.

Известен е като стимулант, защото помага за стимулиране на централната нервна система. Много възрастни употребяват ежедневно кофеин под една или друга форма. Естествено се среща в някои растения и семена и е известно, че се среща естествено в 60+ растения. По-конкретно, кофеинът може да се намери в кафе на зърна, чаени листа, какаови зърна, гуарана и йерба мате.

Днес кофеинът може да се види в различни храни и безброй напитки. По-голямата част от консумирания кофеин обаче е от напитки като кафе, безалкохолни напитки и чай.

ЗАЩО ИЗПОЛЗВАЙТЕ КОФЕИН?

Причините, поради които човек се нуждае от кофеин, са различни. Някои хора използват кофеин като част от сутрешната си рутина, в средата на деня или като опит за борба с умората. Въпреки това, хората, ориентирани към повишаване на спортните резултати, гледат на кофеина малко по-различно.

Кофеинът е известен като ергогенен помощник, което означава, че може да помогне на тялото да се представя по-добре по време на физическа активност. Кофеинът може да се използва за подпомагане на издръжливостта, енергията и фокуса. Може да се използва по време на ситуации, които изискват изключителни физически подвизи, дейности с висока интензивност, дейности за издръжливост, спорт, състезателни събития и други.

В крайна сметка кофеинът може да служи за много различни цели в зависимост от човека и неговата дейност. Що се отнася обаче до ефективността – кофеинът остава основна съставка за мнозина.

ПРИЕМ НА КОФЕИН

Как кофеинът въздейства върху тялото, варира при отделните хора. Това отчасти се дължи на индивидуалните различия. Всеки човек метаболизира кофеина по различен начин. Може да откриете, че някои хора приемат кофеин преди, а други по време на тренировка. И двете са приемливи, но идеалното време за прием е преди физическата активност. По-конкретно, поне 30-60 минути преди активността.

Кофеинът започва да въздейства върху тялото след петнадесет минути до два часа. След поглъщане ефектите на кофеина могат да продължат около четири до шест часа.

Планирайте съответно консумацията на кофеин и намерете кое работи най-добре за вас.

КОЛКО КОФЕИНЪТ Е ПРАВИЛЕН ЗА ВАС?

Всеки толерира кофеина по различен начин, така че необходимото количество зависи от вас, вашето тяло и активност. Някои може да са по-чувствителни към кофеина, докато други могат да бъдат десенсибилизирани до еквивалентното количество. Диапазонът между 100 и 350 mg кофеин може да помогне за поддържане на издръжливост, енергия и фокус. Някои спортисти може да желаят повече или по-малко. Един спортист може да се енергизира с чаша кафе, докато друг може да започва тренировката си чак след висока доза стимуланти.

Точното количество е изцяло индивидуално.

Консумирайте умерено, разбирайте толерантността си и имайте предвид общия дневен прием. Твърде много кофеин може да причини нервност, раздразнителност, безсъние и от време на време учестен пулс.

Източник: healthstore.bg